Mitől lehet tökéletes az esküvői fotózás? – FotoBese.com

Esküvői fotózás egy vérprofi esküvői fotós segítségével Bese Zoltánnal

esküvői fotózás
esküvői fotózás

Az emberek többsége nem igazán szeret fényképezkedni, különösen igaz ez a férfiakra. Ám az esküvő az a rendezvény, ahol a vőlegény sem tudja elkerülni a rá irányuló kamerákat. Ilyenkor általában megpróbálnak jó képet vágni a dologhoz, de ez a kényszeredettség olykor átsüt a képeken.

Az esküvői fotózás egészen más, mint akár egy hagyományos családi fotózás, hiszen ez a nap megismételhetetlen. A rokonok, barátok összegyűlnek, hogy együtt éljék át velük a fogadalomtételt és hogy később megünnepeljék az életük eme fordulópontját. A ceremónián általában sokan fényképeznek, de nem árt, ha az ifjú pár profi esküvői fotósról is gondoskodik. Ezek a szakemberek nagyon sokat tudnak segíteni a fiataloknak a rutinjukkal. Nem csak ismerik a legcsodálatosabb helyszíneket, hanem meg van az a technikai hátterük, amivel azonnal alkalmazkodni tudnak a körülményekhez. Egy jó esküvői fotózáshoz nem elég önmagában egy profi szakember, kell, hogy a fiatal pár is nyitott legyen, egy kicsit laza, hogy ne görcsöljenek rá a fotózásra és akkor a képek az ő természetes kis világukat fogják tükrözni. Az elkapott pillanataik, egy-egy ölelés, simogatás, összenézés és néha még egy kedves grimasz is sokat elárul róluk, az ő kis intim, belső, összekacsintó életükről. Ettől megtelik a kép és átsugárzik a szerelem, a szeretet évek múltával is. Bizony egy szemfüles fényképész igazán ki van hegyezve ezekre az elkapott pillanatokra, de a szakmaisága abban rejlik, hogy ilyenkor is figyel például a fényekre, a távolságra. Az is remek fotókat eredményez, ha az esküvőnek van egyfajta koncepciója, egy vezérfonala, ami visszaköszön akár a meghívóktól kezdve, a díszítésen és a menyasszonyi csokron át is. Szépen mutat ez a fajta egység a képeken. Már nem csak a klasszikus forgatókönyv szerint kötheti össze az életét a pár, hanem sok trend, irány közül választhatnak a házasulandók, mint például a sátras vagy falusi, vintage stílusú, az elegáns, a rusztikus és még sorolhatnánk. Ez a sokféle kifejezésmód, lehetőséget ad arra, hogy az ifjú pár a számukra legkomfortosabb, megnyugtatóbb, inspirálóbb ceremóniával és ünnepléssel tölthesse el életük nagy napját. Az esküvői fotókon pedig mindez jól láthatóvá válik. Természetesen még így is közbejöhetnek bakik, amiken általában már akkor jót mulatnak az egybegyűltek és később a családi legendáriumokban az ünnepi asztaloknál sztoriznak róluk. Azért persze nem árt felkészülni varró készlettel, legalább egy valakinél legyen pár kézi szerszám is és pótruhákról, csatokról is érdemes gondoskodni.

Nagyon leegyszerűsítheti a dolgokat, ha az esküvői fotós és az ifjú pár jól megérti és kisegítik egymást, ha ötletelnek együtt. A jó hangulat a jó közös munka alapja mindkét fél számára, amiből nem hiányozhat az őszinteség, hiszen akkor tud mindkét fél saját magára koncentrálni azon a bizonyos nagy napon. Fontos a beszélgetés, hogy mindenki tisztában legyen a forgatókönyvvel és hogy ki mit vár el a másiktól, mit tud önmaga nyújtani, így nem lesznek tévedések, rejtett, ki nem mondott szempontok. Az esküvői fotózás csak az ifjú párral közösen tud működőképes lenni, egymásra vannak utalva.