Zuhanyajtó részei

Zuhanyajtó részei

zuhanyajtó részei
zuhanyajtó részei

A zuhanyajtó, ránézésre egyben van, amit látunk belőle, az az üveg, amiből a zuhanyajtó áll, igaz?

Ám, ha jobban megnézzük, kicsit közelebbről, akkor kiderül, hogy sok apró, ám egyenként is fontos részből áll. Melyek színe és minősége fontos szerepet játszik a zuhanyajtó működésében és élettartamában.

Nézzük, melyek a zuhanyajtó részei.

Zuhanyajtó tulajdonságai

A zuhanyajtó mérete és formája dönti el, mekkora helyre lesz szükség a zuhanykabinból kilépve.

A zuhanyajtó nyílás módja szerint lehet, kifelé nyíló, mint egy átlagos ajtó. Lehet harmonikaként összecsukódó, amit csuklóajtónak hívnak. A legkisebb helyet a praktikus toló zuhanyajtó foglalja el.

Nyílási iránya szerint lehet jobbos, balos vagy univerzális, ami mindkét irányban nyitható.

Zuhanyajtó üveg

A zuhanyajtó legnagyobb, leglátványosabb része. Az átlátszó, mintás vagy matt üveg. Általában strapabíró edzett üvegből készül.

Fontos tudni, hogy a zuhanyajtó üvegét rendszeresen kell nem csupán tisztítani, de vízkőoldásra is szükség van. Nem csupán a látványa miatt, hanem higiéniai okokból. Sajnos a vízkő alatt lerakódnak a szennyeződések, melyekben kórokozók szaporodhatnak el. Ezért fontos a rendszeres kombinált tisztítás.

Zuhanyajtó üveg keret

A keret szerepe, hogy a zuhanyajtó üvegét megtartsa, biztonságosan. Ennek a keretnek a színe már fontos design elem lehet. A látvány és a biztonság szempontjából sem mindegy, hogy a keret műanyagból vagy fémből van, és a színe fehér vagy króm színű.

Zuhanyajtó fogantyúk

A fogantyúk egy olyan részei a zuhanyajtónak, amin valószínűleg nem sokat gondolkodunk, pedig enélkül nem könnyű nyitni – csukni a zuhany ajtaját.

Ráadásul a színe és formája is lényeges lehet a látvány harmónia, és a kényelem szempontjából.

Zuhanyajtó görgők

Szinte láthatatlan, mégis fontos része a zuhanyajtónak a mozgását lehetővé tevő és segítő görgők. Például a praktikus toló zuhanyajtó az alsó görgők segítségével kibillenthető a sínből, ezáltal könnyen tisztítható lesz.

Összegezve

A zuhanyajtó mérete határozza meg a zuhanykabin elhelyezkedését, és a szükséges helyet. Nyílás módja szerint a zuhanyajtó lehet, kifelé nyíló, csukló vagy tolóajtó.

A zuhanyajtó több részből áll, a legnagyobb és leglátványosabb a zuhanyajtó üveg, mely lehet átlátszó, matt, mintás és színes is. Az üveget keret tartja és görgők segítik a mozgását. Ezen kívül még a fogantyúk színe is szerepet játszhat a zuhanykabin kiválasztásában.